Kuchnia litewska
Mimo iż mieszkałam u litewskiej rodziny nie serwowano mi typowych miejscowych potraw tj.:
- Chłodnik litewski (zupa na zimno z buraków, z jajkiem i kleksem śmietany, podawany z zapiekanymi ziemniakami)
- Cepeliny (ogromne pyzy ziemniaczane z nadzieniem z mięsa mielonego, często okraszane smażoną cebulką i skwarkami)
- Kołduny (malutkie pieczone pierożki nadziewane mięsem mielonym, często polewane sosem np. czosnkowym)
- Kulebiak
Potrawy u rodziny dostosowane były do moich upodobań. Mogłam sama zdecydować co chcę zjeść danego dnia. Mama Rity codziennie przygotowywała pyszny obiad (gotuje prawie tak dobrze jak moja mama). Po powrocie ze szkoły jedzenie dla nas było już gotowe. Każdy posiłek spożywaliśmy wspólnie przy rodzinnym stole.
Klaudia Ciszka 2d